понеделник, 16 декември 2013 г.

Коледни сладки

Леко пикантни меденки 


525 гр. брашно
150 гр. кафява захар
1 лъжичка бакпулвер с връх
1 равна лъжичка сол
1 супена лъжица канела на прах с връх
1 супена лъжица джинджифил на прах с връх
1 равна чаена лъжичка карамфил на прах
225 гр. меко масло
1 чаша мед /малко на око/
3 супени лъжици мляко


В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, солта, захарта, канелата, джинджифила и карамфила. Нарежете маслото на кубчета и го прибавете в сместа. С ръце намачкайте хубаво маслото в останалите продукти, докато не се получи тесто на трохи.
Ако медът ви се е захаросал, разтопете го на водна баня и прибавете към него млякото. Бъркайте докато не стане хомогенна смес. Прибавете тази смес към тестото и разбъркайте докато не се получи леко лепкаво тесто.  Увийте го в прозрачно фолио и го сложете за няколко часа в хладилника. Аз го държах около 4 часа.



Отчупете част от тестото и го оформете в топка, сложете го между два листа прозрачно фолио и го разточете, изрежете желаните от вас формички и ги подредете в тава постлана с хартия за печене.


Загрейте фурната на 180 C и печете около 10 минути. Оставете ги да изстинат.
За глазура използвайте пудра захар и вода, сместа не трябва да е много течна, трябва да може да се задържа на купчинка. Можете да добавите няколко капки есенция за аромат. Аз сложих цитрус и станаха много вкусни.

След като изсъхне и глазурата, приберете в метална кутия.
Изчакайте Коледа, за да ги изядете :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар