Коледни сладки
глазура
250 гр. пудра захар
2-3 с.л. ром или ракия/коняк
оцветител за сладкарски изделия
вода – на око
тесто
глазура
Сладки с маслено тесто
ронливо тесто
200 гр. брашно
80 гр. захар
1 пакетче ванилена захар
2 жълтъка
100 гр. студено масло
глазура
250 гр. пудра захар
2-3 с.л. ром или ракия/коняк
оцветител за сладкарски изделия
вода – на око
тесто
всички продукти се смесват и се разбъркват добре само с ръка. Тестото се прави на топка, слага се във фолио и се оставя за час в хладилника.
След това се разточва на тънък пласт върху набрашнена повърхност. Изрязват се с различни форми. Пекат се в тава покрита с хартия за печене в предварително затоплена фурна на 175 °C за около 10 минути. Оставят се за малко в тавата, след което се изваждат и се оставят да изстинат.
глазура
В пудрата захар се изсипва алкохола, след което се разбърква добре и се добавя вода на око, докато сместа не стане достатъчно течна, за да минава лесно през шприца, но не толкова, за да изтича без натиск. Добавя се оцветител по избор и с готовата глазура се украсяват сладките.
Сладките се оставят да съхнат, след което се прибират в метални кутии.
Няма коментари:
Публикуване на коментар