петък, 13 декември 2013 г.

Коледни сладки

Сладки с маслено тесто



ронливо тесто 
200 гр. брашно
80 гр. захар
1 пакетче ванилена захар
2 жълтъка 
100 гр. студено масло















глазура
250 гр. пудра захар
2-3 с.л. ром или ракия/коняк
оцветител за сладкарски изделия
вода – на око


тесто
всички продукти се смесват и се разбъркват добре само с ръка. Тестото се прави на топка, слага се във фолио и се оставя за час в хладилника. 
След това се разточва на тънък пласт върху набрашнена повърхност.  Изрязват се с различни форми.  Пекат се в тава покрита с хартия за печене в предварително затоплена фурна на 175 °C за около 10 минути. Оставят се за малко в тавата, след което се изваждат и се оставят да изстинат.

    

глазура
В пудрата захар се изсипва алкохола, след което се разбърква добре и се добавя вода на око, докато сместа не стане достатъчно течна, за да минава лесно през шприца, но не толкова, за да изтича без натиск. Добавя се оцветител по избор и с готовата глазура се украсяват сладките. 




Сладките се оставят да съхнат, след което се прибират в метални кутии.







Няма коментари:

Публикуване на коментар