Меденки
Започвам с меденките.
Защо?
Защото трябва да
престоят, за да станат по-вкусни и
най-вече да омекнат. Винаги ги правя
първи и така има достатъчно време до
Коледа, за да поемат малко влага и да
станат лесни за изяждане!
Внимание!!!
Непосредствено след
изпичане меденките са много твърди и
трябва да внимавате, за да не си счупите
някой зъб при опитване.
Продукти:
300 гр. мед
300 гр. брашно
10гр. сода бикарбонат
1 супена лъжица настъргана
кора от лимон
1 чаена лъжица канела
на прах
½ чаена лъжица джинджифил
на прах
Затоплете меда на тих
огън, докато не започне да прави балончета.
В купа изсипете брашното и направете
кладенче по средата, където изсипвате
топлия мед. Започнете да бъркате с
вилица. Добавете содата бикарбонат,
кората от лимон, канелата и джинджифила
и продължете да месите с ръце. Ако тестото
е прекалено лепкаво, добавете още малко
брашно. Сложете тестото в прозрачно
фолио и го оставете да изстине.
Разточете тестото до
дебелина 3-4 мм. и го нарежете на ромбчета
(можете да използвате каквито си поискате
формички). Загрейте фурната до 180°. В
тава сложете хартия за печене и подредете
сладките. При печене тестото леко се
раздува, така че оставете разстояние
от няколко милиметра между тях. Сладките
се изпичат за 7-8 минути. Оставете ги
малко да изстинат преди да ги махнете
от хартията.
И отново: ВНИМАВАЙТЕ
СЪС ЗЪБИТЕ !!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар