събота, 6 декември 2014 г.


Меденки




Започвам с меденките.
Защо?
Защото трябва да престоят, за да станат по-вкусни и най-вече да омекнат. Винаги ги правя първи и така има достатъчно време до Коледа, за да поемат малко влага и да станат лесни за изяждане!

Внимание!!!
Непосредствено след изпичане меденките са много твърди и трябва да внимавате, за да не си счупите някой зъб при опитване.


Продукти:
300 гр. мед
300 гр. брашно
10гр. сода бикарбонат
1 супена лъжица настъргана кора от лимон
1 чаена лъжица канела на прах
½ чаена лъжица джинджифил на прах



Затоплете меда на тих огън, докато не започне да прави балончета. В купа изсипете брашното и направете кладенче по средата, където изсипвате топлия мед. Започнете да бъркате с вилица. Добавете содата бикарбонат, кората от лимон, канелата и джинджифила и продължете да месите с ръце. Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно. Сложете тестото в прозрачно фолио и го оставете да изстине.



Разточете тестото до дебелина 3-4 мм. и го нарежете на ромбчета (можете да използвате каквито си поискате формички). Загрейте фурната до 180°. В тава сложете хартия за печене и подредете сладките. При печене тестото леко се раздува, така че оставете разстояние от няколко милиметра между тях. Сладките се изпичат за 7-8 минути. Оставете ги малко да изстинат преди да ги махнете от хартията. 



И отново: ВНИМАВАЙТЕ СЪС ЗЪБИТЕ !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар