понеделник, 20 юли 2015 г.

И пак малини!
Малинов чийзкейк
БЕЗ ПЕЧЕНЕ :)



Времето.
Времето е малко!

Винаги времето е малко, затова търся най-лесните рецепти. Иначе съм дарена с търпение и бих могла да надвисна цял ден над тавите и купите, да бъркам и да меся, да точа и да украсявам и това ще ми достави огромно удоволствие. Имам обаче едно Матейче за отглеждане, което бяга надалеч от миксера, макар и да обича да разнася точилката из цялата къща и да разпилява формичките за мъфини навсякъде /тези ги бракувам/.
Може би скоро и той ще започне да ми помага и заедно да забъркваме вкусни смеси за сладкиши, кексове и сладки, но най-вероятно преди това ще бъркаме кюфтета от кал и ще правим сандвичи с листа и камъни, за да тренираме :) 

Рецептата за този чийзкейк намерих някъде из интерет преди време, правила съм го много пъти, но в последствие загубих ценните указания и се отдадох на пълни импровизации. Ето и рецептата:

За блата:
200гр. масло
250гр. пълнозърнести бисквити

За крема:
една шепа малини
250гр. маскарпоне
200 гр. крем сирене Филаделфия
100мл. течна сметана без захар
120гр. пудра захар
малка чаена лъжица ром



Натрошете бисквитите на трохи в блендера. Разтопете маслото и го смесете хубаво с бисквитите в купа. Изсипете сместа в форма за торта и с помощта на лъжица и с малко натиск разстелете сместа, за да покрие хубаво дъното и да стане сравнително равна повърхност.

В купа изсипете течната сметана и я разбийте добре с миксера, като добавяте пудрата захар по малко. След като стане пухкава смес добавете маскарпонето, сиренето Филаделфия и рома и отново разбъркайте хубаво. Накрая добавете малините и разбъркайте с лъжица.
Разстелете крема върху изстиналия блат и поставете в хладилника. Преди да го изядете го оставете да се охлади поне за час.



неделя, 19 юли 2015 г.

Любим италиански сладкиш с карамелизирани круши 
(на снимките с ябълки)




Още в училище имах навик да превеждам рецепти от италиански, за да упражнявам езика и за да приготвя и изям нещо ново и почти винаги вкусно. Всъщност винаги вкусно. Имам голяма слабост към италианската кухня и се старая от време на време да включвам в менюто ни по някоя рецепта, преведена навремето или актуално изровена от нета, типична за Апенинския полуостров.

Такъв е и случаят с този сладкиш, макар и съставките му да са базови за всеки един сладкиш, без значение от произхода му.

Оригиналната рецепта е с круши, на снимките е с ябълки, тъй като това имах налично, но вие можете да импровизирате. Би станал чудесен и с праскови и с череши и с какъвто плод имате и обичате.

За всички сладкиши, кексове, дребни и едри сладки, които някога съм правила важи правилото, което знам от дядо ми Иван, а именно, че и на меката си шапка да сложиш половин килограм масло, 5 яйца, 300 гр. захар, мляко и брашно, ще се получи вкусотия! Така че, не пестете от съставките, за да не ощетите качеството!

Ето и най-сетне как да забъркате сладкиша:

3 яйца
140гр. захар
160гр. брашно
200гр. масло
3-4 круши
2 супени лъжици захар /за карамелизирането/

Фурната се загрява на 180 C.
Извадете маслото да омекне и преситете брашното.

Плодовете се обелват и се нарязват на филийки. Двете супени лъжици захар се разпределят равномерно по дъното на формата, формата пък се поставя във фурната, за да се разтопи захарта. Крушите се подреждат на дъното върху карамелизираната захар.

В купа се смесват яйцата, захарта и съвсем малко сол. Бърка се докато сместа стане бяла (което е трудно, ако яйцата са домашни, така че просто разбъркайте добре). Добавя се брашното и масло нарязано на кубчета. Разбъркайте добре и изсипете върху крушите, така че тестото да ги покрие.

Поставете в фурната за около 40-45мин.

След като стане готов, изчакайте около 15-20 минути да изстине, поставете чиния върху сладкиша и го обърнете. Ако не сте изчакали достатъчно обикновено част от плодовете остават на дъното, случвало ми се е нееднократно :)


Може да гарнирате с бита сметана, а питието е по ваш избор.











сряда, 15 юли 2015 г.

Кекс с малини



Чудесна и лесна рецепта за летните дни. Препоръчва се на любителите на не толкова сладките десерти, поради малкото захар и леко стипчивия вкус на малините, а за останалите: винаги можете да добавите повече захар.


  • 125 г меко краве масло
  • 120 г захар
  • 2 яйца
  • 225 г брашно 
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 125 мл прясно мляко
около 150 г  малини 

Маслото се разбива хубаво със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбива. Редуват се брашното с бакпулвера и млякото, като се бърка постоянно.
Прибавят се около 50г. малини и се разбърква внимателно на по-ниска степен.



Формата се намазва с масло и се покрива с фин слой брашно. Слага се една част от тестото, разпределят се останалите малини и се заливат с останалото тесто. Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за около 1 час. Ако се наложи след около 30 минути кекса се покрива с алуминиево фолио.
След като се изпече кексът се оставя да се охлади напълно върху метална решетка.