неделя, 19 юли 2015 г.

Любим италиански сладкиш с карамелизирани круши 
(на снимките с ябълки)




Още в училище имах навик да превеждам рецепти от италиански, за да упражнявам езика и за да приготвя и изям нещо ново и почти винаги вкусно. Всъщност винаги вкусно. Имам голяма слабост към италианската кухня и се старая от време на време да включвам в менюто ни по някоя рецепта, преведена навремето или актуално изровена от нета, типична за Апенинския полуостров.

Такъв е и случаят с този сладкиш, макар и съставките му да са базови за всеки един сладкиш, без значение от произхода му.

Оригиналната рецепта е с круши, на снимките е с ябълки, тъй като това имах налично, но вие можете да импровизирате. Би станал чудесен и с праскови и с череши и с какъвто плод имате и обичате.

За всички сладкиши, кексове, дребни и едри сладки, които някога съм правила важи правилото, което знам от дядо ми Иван, а именно, че и на меката си шапка да сложиш половин килограм масло, 5 яйца, 300 гр. захар, мляко и брашно, ще се получи вкусотия! Така че, не пестете от съставките, за да не ощетите качеството!

Ето и най-сетне как да забъркате сладкиша:

3 яйца
140гр. захар
160гр. брашно
200гр. масло
3-4 круши
2 супени лъжици захар /за карамелизирането/

Фурната се загрява на 180 C.
Извадете маслото да омекне и преситете брашното.

Плодовете се обелват и се нарязват на филийки. Двете супени лъжици захар се разпределят равномерно по дъното на формата, формата пък се поставя във фурната, за да се разтопи захарта. Крушите се подреждат на дъното върху карамелизираната захар.

В купа се смесват яйцата, захарта и съвсем малко сол. Бърка се докато сместа стане бяла (което е трудно, ако яйцата са домашни, така че просто разбъркайте добре). Добавя се брашното и масло нарязано на кубчета. Разбъркайте добре и изсипете върху крушите, така че тестото да ги покрие.

Поставете в фурната за около 40-45мин.

След като стане готов, изчакайте около 15-20 минути да изстине, поставете чиния върху сладкиша и го обърнете. Ако не сте изчакали достатъчно обикновено част от плодовете остават на дъното, случвало ми се е нееднократно :)


Може да гарнирате с бита сметана, а питието е по ваш избор.











Няма коментари:

Публикуване на коментар