сряда, 21 октомври 2015 г.

Коледни сладки!


Декември в моя живот е месец за печене на сладки - денонощно.

Спомням си началото на 90-те, последните дни на ноември, с мама обикаляме Женския пазар, за да купим продукти и най-вече различни ядки за коледните сладки. Сладки, които са радвали, какато мен, така и близки и познати и са присъствали винаги на празничната трапеза.
Да се върнем за още малко на Женския пазар: ужасен студ и блъсканица, измръзнали крака и ръце, но пълни торби с желаните продукти и за финал вълнуващо пътуване с трамвай №1. Детски спомени.

Като малка помагах с голямо удоволствие на мама, която успяваше да ходи на работа, да се грижи за семейството, а декември месец и да произведе огромно количество сладки. Ама огромно! Килограми! Най-различни - 10-15 вида, понякога и повече, за да може да зарадва всички колеги, приятели и роднини.

От както нея я няма, вече пета година, с печенето се захванах аз. Още не съм достигнала количествата и замаха, с който тя работеше, но с времето очаквам да натрупам опит. Надявам се. Сега това е моето общуване с нея.

Месец декември. Очаквам го с нетърпение, вълнение и тъга.

Леко сантиментален пост, но това е част от моята история скрита зад приготвянето на коледни сладки.




неделя, 18 октомври 2015 г.

РОНЛИВ СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ


Ето един есенен сладкиш с ябълки и грис. Става сравнително лесно, а резултатът е повече от добър.

За тестото:
250гр. пшеничен грис
100гр. смлени лешници
100гр. пудра захар
2 жълтъка
150гр. масло
кора от лимон
1 пакетче мая
щипка сол

За пълнежа:
1кг. ябълки
70гр. захар
сок от един лимон
1 чаена лъжица канела на прах

Смесете в голяма купа сухите съставки: гриса, лешниците, пудрата захар, маята и солта. Прибавете двата жълтъка и разбъркайте с ръце. Прибавете маслото на кубчета и хубаво размесете с ръце, докато не стане хомогенна смес. Оставете тестото за един час покрито в хладилника.

Изчистете ябълките и ги нарежете на тънки парчета. В тенджера изсипете ябълките, захарта, канелата и сока от ломона и ги оставете да бавен огън за около 10-15 минути, докато ябълките не поемат течността и не се карамелизират.

Разстелете малко повече от половината тесто в добре намазана с масло форма с диаметър 22-24см., изсипете отговре пълнежа и надробете отговре останалото тесто, можете и да го настържете, ако се рони по-трудно.

Загрейте фурната на 180 градуса и поставете сладкиша да се пече за около 40-45 минути, ако се запече отгоре по-бързо го покрийте с алуминиево фолио.

Изчакайте да изстине малко преди да го нарежете.
Този сладкиш е от типа: Колкото повече стои, толкова по-вкусен става.

вторник, 13 октомври 2015 г.

"ДЕСЕРТИ ОТ ПОДА"
ТИРАМИСУ




Започвам публикуване на нови рецепти под общо заглавие "Десерти от пода", не за друго, а защото установих, че Матей не го е страх от миксера, когато го вижда и може да наблюдава процеса от близо. Затова слагам купата на пода и там забърквам сместа :)

Eдин прекрасен италиаснки десерт.
Тирамису.

Оказа се, че Тирамисуто е десерт, който се е появил сравнително скоро в италианската кухня. От шейсетте години на двадесети век само са се носели слухове за него, а за първи път е споменат с името Тирамису през 1980г. в Речник на италианския език на Франческо Сабатини и Виторио Колети. Толкова от историята на десерта, който се интересува може да я намери в пространството. Ето съставките:




Бишкоти - 250гр. - аз използвам Савоярди, но съм пробвала и със всички останали - става
Еспресо - едно късо :)
Прясно мляко - около 500мл.
Маскарпоне - 500гр.
Течна сметана - 200мл.
Пудра захар - 150гр.
Ром - една супена лъжица
Какао на прах - една лъжица

Разбийте течната сметана с миксера. Добавете малко по малко пудрата захар, след това и маскарпонето. Разбъркайте хубаво, докато стане пухкава смес, прибавете рома и пак разбъркайте. 

В дълбок съд смесете млякото и кафето. Бишкотите се потапят за кратко и се подреждат в купа или форма за торта. Подрежда се един ред с бишкоти и се покрива с крем, след това се прави втори ред и отново се покрива с крем. В зависимост от съда можете да направите и повече редове, като последния пласт трябва да е крем.

Тирамисуто е готово. Поръсете с какаото и го сложете в хладилника за да стегне.
Сипва се с лъжица :)