вторник, 13 октомври 2015 г.

"ДЕСЕРТИ ОТ ПОДА"
ТИРАМИСУ




Започвам публикуване на нови рецепти под общо заглавие "Десерти от пода", не за друго, а защото установих, че Матей не го е страх от миксера, когато го вижда и може да наблюдава процеса от близо. Затова слагам купата на пода и там забърквам сместа :)

Eдин прекрасен италиаснки десерт.
Тирамису.

Оказа се, че Тирамисуто е десерт, който се е появил сравнително скоро в италианската кухня. От шейсетте години на двадесети век само са се носели слухове за него, а за първи път е споменат с името Тирамису през 1980г. в Речник на италианския език на Франческо Сабатини и Виторио Колети. Толкова от историята на десерта, който се интересува може да я намери в пространството. Ето съставките:




Бишкоти - 250гр. - аз използвам Савоярди, но съм пробвала и със всички останали - става
Еспресо - едно късо :)
Прясно мляко - около 500мл.
Маскарпоне - 500гр.
Течна сметана - 200мл.
Пудра захар - 150гр.
Ром - една супена лъжица
Какао на прах - една лъжица

Разбийте течната сметана с миксера. Добавете малко по малко пудрата захар, след това и маскарпонето. Разбъркайте хубаво, докато стане пухкава смес, прибавете рома и пак разбъркайте. 

В дълбок съд смесете млякото и кафето. Бишкотите се потапят за кратко и се подреждат в купа или форма за торта. Подрежда се един ред с бишкоти и се покрива с крем, след това се прави втори ред и отново се покрива с крем. В зависимост от съда можете да направите и повече редове, като последния пласт трябва да е крем.

Тирамисуто е готово. Поръсете с какаото и го сложете в хладилника за да стегне.
Сипва се с лъжица :)








2 коментара: