неделя, 18 октомври 2015 г.

РОНЛИВ СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ


Ето един есенен сладкиш с ябълки и грис. Става сравнително лесно, а резултатът е повече от добър.

За тестото:
250гр. пшеничен грис
100гр. смлени лешници
100гр. пудра захар
2 жълтъка
150гр. масло
кора от лимон
1 пакетче мая
щипка сол

За пълнежа:
1кг. ябълки
70гр. захар
сок от един лимон
1 чаена лъжица канела на прах

Смесете в голяма купа сухите съставки: гриса, лешниците, пудрата захар, маята и солта. Прибавете двата жълтъка и разбъркайте с ръце. Прибавете маслото на кубчета и хубаво размесете с ръце, докато не стане хомогенна смес. Оставете тестото за един час покрито в хладилника.

Изчистете ябълките и ги нарежете на тънки парчета. В тенджера изсипете ябълките, захарта, канелата и сока от ломона и ги оставете да бавен огън за около 10-15 минути, докато ябълките не поемат течността и не се карамелизират.

Разстелете малко повече от половината тесто в добре намазана с масло форма с диаметър 22-24см., изсипете отговре пълнежа и надробете отговре останалото тесто, можете и да го настържете, ако се рони по-трудно.

Загрейте фурната на 180 градуса и поставете сладкиша да се пече за около 40-45 минути, ако се запече отгоре по-бързо го покрийте с алуминиево фолио.

Изчакайте да изстине малко преди да го нарежете.
Този сладкиш е от типа: Колкото повече стои, толкова по-вкусен става.

Няма коментари:

Публикуване на коментар