понеделник, 16 декември 2013 г.

Коледни сладки

Леко пикантни меденки 


525 гр. брашно
150 гр. кафява захар
1 лъжичка бакпулвер с връх
1 равна лъжичка сол
1 супена лъжица канела на прах с връх
1 супена лъжица джинджифил на прах с връх
1 равна чаена лъжичка карамфил на прах
225 гр. меко масло
1 чаша мед /малко на око/
3 супени лъжици мляко


В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, солта, захарта, канелата, джинджифила и карамфила. Нарежете маслото на кубчета и го прибавете в сместа. С ръце намачкайте хубаво маслото в останалите продукти, докато не се получи тесто на трохи.
Ако медът ви се е захаросал, разтопете го на водна баня и прибавете към него млякото. Бъркайте докато не стане хомогенна смес. Прибавете тази смес към тестото и разбъркайте докато не се получи леко лепкаво тесто.  Увийте го в прозрачно фолио и го сложете за няколко часа в хладилника. Аз го държах около 4 часа.



Отчупете част от тестото и го оформете в топка, сложете го между два листа прозрачно фолио и го разточете, изрежете желаните от вас формички и ги подредете в тава постлана с хартия за печене.


Загрейте фурната на 180 C и печете около 10 минути. Оставете ги да изстинат.
За глазура използвайте пудра захар и вода, сместа не трябва да е много течна, трябва да може да се задържа на купчинка. Можете да добавите няколко капки есенция за аромат. Аз сложих цитрус и станаха много вкусни.

След като изсъхне и глазурата, приберете в метална кутия.
Изчакайте Коледа, за да ги изядете :)




петък, 13 декември 2013 г.

Коледни сладки

Сладки с маслено тесто



ронливо тесто 
200 гр. брашно
80 гр. захар
1 пакетче ванилена захар
2 жълтъка 
100 гр. студено масло















глазура
250 гр. пудра захар
2-3 с.л. ром или ракия/коняк
оцветител за сладкарски изделия
вода – на око


тесто
всички продукти се смесват и се разбъркват добре само с ръка. Тестото се прави на топка, слага се във фолио и се оставя за час в хладилника. 
След това се разточва на тънък пласт върху набрашнена повърхност.  Изрязват се с различни форми.  Пекат се в тава покрита с хартия за печене в предварително затоплена фурна на 175 °C за около 10 минути. Оставят се за малко в тавата, след което се изваждат и се оставят да изстинат.

    

глазура
В пудрата захар се изсипва алкохола, след което се разбърква добре и се добавя вода на око, докато сместа не стане достатъчно течна, за да минава лесно през шприца, но не толкова, за да изтича без натиск. Добавя се оцветител по избор и с готовата глазура се украсяват сладките. 




Сладките се оставят да съхнат, след което се прибират в метални кутии.







четвъртък, 5 декември 2013 г.

Коледни сладки

Сладки с марципан



за около 80 сладки



за тестото
125 гр. масло
75 гр. захар
2 жълтъка
250 гр. брашно








за украсата
200 гр. суров марципан
100 гр. пудра захар
2 с.л. ром
2 белтъка

+

0,5 ч.ч. желирано сладко /по избор/
2 с.л. с връх захар



За тестото: маслото, захарта и жълтъците се разбиват хубаво. Добавя се брашното. Омесва се хубаво с ръце, покрива се с кърпа и се оставя за около час в хладилника.

Охладеното тесто се разточва с дебелина 0,5 см. Изрязват се кръгчета /ако нямате форма, използвайте малка чаша/ и се слагат в тава постлана с хартия за печене.



За украсата: марципанът, пудрата захар, белтъците и ромът се смесват. Сместа се поставя в шприц и се шприцова по края на сладките хубаво в затворен кръг, за да може след това да не изтича сладкото. 

 

Пекат се на 180 °C за 15 минути. Оставят се да изстинат.

Сладкото и захарта се слагат на котлона да кипнат и с получената течна маса се запълват кръгчета върху сладките.


Оставят се да изстинат и изсъхнат хубаво. Можете да съхраните сладките за по-дълго време в метална кутия.











понеделник, 2 декември 2013 г.

Коледни сладки

Лешникови целувки



за около 75 сладки

3 белтъка
175 гр. захар 
1 пакетче ванилена захар 
200 гр. смлени лешници
50 цели, необелени лешника

Начин на приготвяне
Белтъците се разбиват на пяна. За да станат на пяна е важно перката на миксера и съда в който ще бъркате да са сухи. Продължавайки да бъркате с миксера, постепенно добавяте захарта, ванилената захар и лешниците.


В тавата се слага хартия за печене без да се маже. С лъжица се правят купчинки от сместа (купчинката трябва да е от около половин чаена лъжица смес, за да станат с около 4-5см. в диаметър, но пожелание можете да ги правите по-големи или по-малки), оставяйте повече разстояние между им, за да не залепнат една за друга при печенето. На всяка сладка се поставя по един цял лешник. Пекат се в предварително нагрята до 150°C фурна за около 20 минути до златисто.






неделя, 1 декември 2013 г.

Коледни сладки

Орехови бисквити


за около 80 бисквити

180 гр. брашно
70 гр. царевично нишесте
1 ч.л. мая на прах
125 гр. масло
120 гр. захар
1 пакетче ванилена захар
3 капки бадемов аромат
1 яйце
100 гр. смлени сурови орехови ядки
1 белтък
80 половинки сурови орехови ядки

Начин на приготвяне

Преситете брашното, нишестето и маята. Добавете омекналото масло, нарязано на парчета и разбъркайте с лъжица. Добавете захарта, ванилената захар, бадемовия аромат, яйцето и смлените орехи. Омесете сместа с ръка, докато не се получи хомогенно тесто.

Разделете тестото на две и го оформете в две дълги рула, с дължина около 20 см., завийте ги в прозрачно фолио и ги оставете за 4 часа в хладилника.

Нарежете рулата на филийки с дебелина около 0,5 см. и ги подредете върху тава покрита с хартия за печене. Намажете ги с белтъка и сложете отгоре орехова ядка.

Пекат се 12 минути на предварително загрята фурна на 200°C (или 175°C с обдухване за 8-10 минути). Оставете ги да изстинат и ги съхранявайте в метална кутия.